GRAHAM PARKER & THE GOLDTOPS – LAST CHANCE TO LEARN THE TWIST

Artiest info
Website - bandcamp
facebook

De Engelse singer-songwriter Graham Parker trad decennialang op met zijn begeleidingsband ‘The Rumour’ waarmee hij op soulmuziek geïnspireerde R&B- en rocksongs speelde. Zijn debuutalbum “Howlin’ Wind” dateert al van 1976 en kreeg een uitgebreid vervolg met niet minder dan 22 andere platen die hij met ‘The Rumour’, ‘The Shot’, ‘The Figgs’, als soloartiest of meer recent met de band ‘The Goldtops’ heeft uitgebracht. “Cloud Symbols” in 2018 was het eerste album van ‘Graham Parker & The Goldtops’ en daar komt nu een vervolg op met de dertien songs tellende plaat “Last Chance To Learn The Twist”.

‘The Goldtops’ anno 2023 zijn bassist Simon Edwards, drummer Jim Russell, ex-‘Rumour’-gitarist Martin Belmont en keyboardsspeler Geraint Watkins van wie we bij ‘Rootstime’ in het verleden ook al ettelijke soloalbums van een positieve recensie hebben voorzien. Graham Parker wordt op 18 november 73 jaar en probeert via de titel van zijn nieuwe plaat uit te leggen dat hij het moment gekomen acht om het als een laatste kans te zien om de energieverslindende twistdans aan te leren. Grapje natuurlijk want er staat geen enkel twistnummer op dit album.

Met het ‘Easy Access Orchestra’ krijgen we op enkele nummers ook bijdragen van James Morton op tenorsaxofoon, Andrew Ross op baritonsaxofoon en Ralph Lamb op trompet en kornet en de backing vocals worden gezongen door ‘The Lady Bugs’ oftewel Marietta Smith en Paige Stubley. Graham Parker zelf speelt op deze tracks op akoestische en elektrische gitaren en op mondharmonica. Soul en rootsrock vormen de kern van de meeste liedjes op “Last Chance To Learn The Twist” zoals uzelf kunt vaststellen via de twee audiovideo’s die we hier hebben toegevoegd van het aan de jaren ’50 herinnerende nummer “Since You Left Me Baby” en de albumopener “The Music Of The Devil” waarop ‘The Lady Bugs’ voor knappe backing vocals zorgen.

Twee andere nummers uit deze plaat werden reeds eerder als singles de wereld in gestuurd met het confronterende nummer “We Did Nothing” en het op een catchy reggaedeuntje gebrachte “Them Bugs”. De intrigerende ballad “It Mattered To Me” en het levensbeschouwende Dylaneske folknummer “Last Stretch Of The Road” met Graham Parker op mondharmonica horen volgens ons bij het beste werk op het album, naast de melodieuze poprocker “Sun Valley”, het zachtjes walsende “It Mattered To Me” en het door jaren ’50-achtige doo-wop-ritmiek gekenmerkte “Grand Scheme Of Things”. Opvallend aan de tracklijst van deze plaat is dat de meeste nummers al afsluiten tussen de 2 en 3 minuten, iets wat vrij ongebruikelijk was voor het vroegere werk van Graham Parker. Maar dat gegeven neemt niet weg dat het vijf jaar na zijn laatste release verschenen album “Last Chance To Learn The Twist” een genietbare plaat van deze rocklegende is geworden.

(valsam)